12 de maig de 2017- La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha signat aquesta tarda el conveni per la creació del Banc de productes de suport i teràpia ocupacional d’Osona, la Garrotxa i el Ripollès.

 

És un pla pilot que permetrà donar cobertura universal als tres territoris.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies ha signat aquesta tarda a Manlleu el conveni per la creació del Banc de productes de suport i teràpia ocupacional d’Osona, la Garrotxa i el Ripollès juntament amb el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, el president del Consorci de Benestar Social del Ripollès, Joan Manso, i el president del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Joan Espona. El text permet la implementació del servei a les tres comarques, un pla pilot que vol ser aplicat a d’altres territoris i que donarà cobertura universal a tota la ciutadania i especialment a les persones més vulnerables.

Aquest nou centre oferirà una atenció individualitzada i pròxima a les persones, amb la figura del Terapeuta ocupacional que valorarà, identificarà, previndrà i tractarà les dificultats per realitzar l’autocura o l’activitat habitual, l’ocupació o l’oci, entre d’altres. En definitiva, facilitant a la persona poder participar en aquelles activitats quotidianes que siguin rellevants en la seva vida. D’altra banda, el servei també oferirà productes de suport que han de garantir la igualtat d’oportunitats de totes les persones i millorar la seva autonomia personal.

Els 3 presidents comarcals han valorat molt positivament la col·laboració entre comarques. Joan Manso ha dit textualment que “avui estrenem una eina al servei de l’equilibri territorial, al servei de la comarca”. El Ripollès és una comarca petita, ha dit, i seria difícil que sense la col·laboració ara establerta es pogués prestar un servei d’aquestes característiques.

Per la seva banda, el president de La Garrotxa ha fet esment que “l’objectiu comú del treball de l’àrea social i sanitària és el de treballar amb les famílies”. També ha parlat que la Garrotxa, com moltes altres, és una comarca amb molta gent gran, cosa que fa del tot necessari un servei com el que avui s’ha presentat.

Precedint la intervenció de la consellera, Joan Roca, en nom del Consell Comarcal d’Osona i en presència de Joan Carles Rodríguez, president del Consorci de Serveis Socials, ha començat intervenció agraint la tasca de les entitats que donen suport al servei de productes de suport, l’Associació Sant Tomàs i ADFO.

Així mateix, Roca ha dit estar satisfet de “repartir recursos i estendre el servei a les comarques veïnes” i que “donar servei a les persones dignifica”. “L’atenció domiciliària facilita el dia a dia de les persones en situació de dependència, per la causa que sigui i tinguin l’edat que tinguin” i ha posat novament en valor el model de servei compartit.

La consellera Bassa ha destacat l’aposta per aquest tipus de serveis i ha afirmat que “creiem fermament que el treball és la millor de les polítiques socials i per això ajudar les persones amb diversitat funcional a inserir-se en el món laboral és una prioritat”. Alhora, Bassa ha recordat que “un bon sistema de productes de suport que arribi a tota la ciutadania permet viure amb més qualitat en el propi domicili i pot retardar, o fins i tot evitar anar a un centre residencial”, un fet especialment rellevant ja que segons la consellera la majoria de persones prefereixen viure a la casa pròpia tan temps com sigui possible.

El Banc de productes de suport i teràpia ocupacional compleix els mandats establerts en la Llei d’accessibilitat 13/2014 i la Llei de serveis socials 12/2017 i compta amb un pressupost de 190,954,64€ anuals, dels quals 54.000€ els aporta el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies mitjançant la línia d’accessibilitat i productes de suport del Contracte Programa.

El terapeuta ocupacional del Consell Comarcal d’Osona, Josep M. Villegas, ha explicat els aspectes tècnics del servei, les necessitats que pretén cobrir i quin és el procés per accedir-hi, la valoració i derivació, el seguiment posterior i tot el que implica la intervenció en teràpia ocupacional. Des que es va posar en marxa el servei, el passat mes de febrer, ja s’han atès un total de 206 casos, en el conjunt de les 3 comarques.