De les 45 dones ateses al Programa de Suport a les Dones en l’Àmbit Rural i Urbà (Dones RIU), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que promou el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya conjuntament amb Osona Acció Social, un 45% han aconseguit inserir-se laboralment. El programa va acabar el passat 31 de maig de 2024 i cal destacar que, 3 mesos després de la finalització, aquest percentatge de dones continuen treballant, especialment en el sector serveis i en la indústria.
Les dones ateses han participat amb itineraris individualitzats que han combinat diferents accions com l’orientació laboral, l’assessorament, la informació, la formació, l’adquisició de competències i habilitats transversals, la facilitació de la inserció laboral i l’acompanyament laboral, fent èmfasi sobretot en l’àrea de l’autoconeixement i autoconfiança, competència clau en la recerca de feina activa.
Les participants han pogut participar de diferents formacions, segons l’itinerari realitzat Digital, economia verda o transversal, realitzant formació d’alfabetització digital, preparació per l’obtenció de l’ACTIC bàsic, economia social i circular, atenció al client al comerç de proximitat i autoconeixement i apoderament.
Un 44% de les dones participants resideixen en municipis menors de 5.000 habitants de la comarca d’Osona (Calldetenes, Gurb, Montesquiu, Sta. Eugènia de Berga, St. Hipòlit de Voltregà, St. Julià de Vilatorta, Tavèrnoles) i les restants són de Centelles, Torelló i Vic.
S’han portat a terme 6 grups diferents entre octubre del 2024, on iniciaven els 2 primers grups, i l’abril del 2024 que començava el darrer grup de dones participants a Dones Riu. Cal destacar que, gràcies al nombre de persones participants de Centelles i Montesquiu, es va poder descentralitzar el programa i atendre les dones als seus municipis, ja que inicialment només es feia l’atenció a Vic.
S’han realitzat dinàmiques grupals i s’ha aconseguit fer vincle i xarxa entre elles, un treball comunitari que ha contribuït a millorar l’autopercepció, l’autoconeixement i l’autoconfiança en elles mateixes, aconseguint una xarxa de suport i interès del benestar de les unes a les altres.
Després de conèixer el mercat laboral, millorar els coneixements informàtics, rebre una formació especialitzada, realitzar el currículum vitae i practicar entrevistes, entre altres, les participants van poder posar en pràctica els coneixements participant en la segona GiraFeina que es va realitzar el 8 de maig 2024 a Vic, on van aconseguir realitzar entrevistes de feina a diferents empreses després de la seva participació.
Finalment, ressaltar que totes les dones que han realitzat l’enquesta de valoració final fan èmfasi que la seva participació ha contribuït en millorar la seva seguretat en la recerca de feina i han millorat la seva autoestima i autoconfiança en les diferents àrees de la seva vida.