Aquest diumenge a la tarda ha tingut lloc la presentació del llibre ‘Tocades per la Boira’ a la Sala de Conferències del Pavelló d’Esports Municipal de Sant Julià de Vilatorta. El llibre, de l’autora vilatortina Neus Abella i Roser Rovira, vigatana que resideix actualment a Boston, és fruït de la participació de la primera en una de les activitats de l’Espai Activa’t.

L’esdeveniment ha superat les expectatives i ha aplegat una vuitantena de persones. La presentació l’ha conduit en Germán Bartolomé, de l’editorial El Punt Volat -encarregada de l’edició del llibre-, a través d’una entrevista en directe a les dues autores. L’acte ha comptat amb la intervenció d’en Joan Carles Rodríguez, Alcalde del municipi i President del Consell Comarcal d’Osona, que ha posat en valor el projecte de l’Espai Activa’t com a un servei generador d’espais lúdics i de reunió als diferents municipis d’intervenció que hi ha a la comarca d’Osona.

La Roser Rovira, que ha participat en l’acte mitjançant videoconferència des dels Estats Units, ha destacat la bonica relació d’amistat que s’ha generat entre les dues autores, després d’escriure l’obra. La Neus Abella, ha fet referència a la proposta que li va fer la Roser per tirar endavant el llibre: “Vaig pensar que era una gran sort tenir un nou projecte i continuar treballant juntes, després que s’acabés el taller d’escriptura”.

La novel·la és un conjunt de relats de dues persones que han emigrat de la seva terra natal. És un compendi de “records inesborrables”, que “ens parla de benvingudes, de comiats, de terres que s’assemblen, de boires que amaguen, de gent que acull, de persones que es troben a faltar”.

Cal destacar també la presència de Josep Mª Costa, autor de la fotografia de portada: una imatge de la Plana emboirada que representa el punt de connexió entre les autores.

En finalitzar l’acte, la Neus Abella s’ha quedat a signar tots els exemplars dels assistents que ho han desitjat.

Els orígens de la publicació als Espais Activa’t

Aquesta obra sorgeix del projecte d’envelliment actiu dels Espais Activa’t, impulsat pel Consorci d’Osona de Serveis Socials conjuntament amb  l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. L’objectiu del servei és empoderar les persones per tal que defineixin com volen passar les estones lliures, què volen aprendre, què poden aportar a la societat i de quina manera poden agrupar-se per combatre la soledat. Aquests espais assemblearis, són punts de trobada de persones que disposen de temps lliure per compartir i aprendre mútuament, amb l’objectiu de millorar el seu benestar físic, cognitiu i emocional, amb el suport de professionals especialitats. És un projecte inclusiu que dóna resposta a les diferents fases de l’envelliment centrat en les necessitats de cada persona. En aquest marc de treball, la Roser Rovira va impartir un taller d’escriptura en línia on va tenir l’oportunitat de conèixer a la Neus Abella a través dels seus escrits.

L’autora vilatortina Neus Abella mostrant un exemplar del llibre. © Josep Mª Costa

D’esquerra a dreta: Joan Carles Rodríguez, Germán Bartolomé i Neus Abella. A la pantalla, Roser Rovira. © Josep Mª Costa

Josep Mª Costa, autor de la fotografia de portada, acompanyat de Neus Abella i Germán Bartolomé. © Josep Mª Costa