Al llarg del curs 2022-23 una setantena de famílies amb infants han participat a les vuit sessions de ludificació dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS) de la xarxa d’Osona Acció Social. Una mesura que fomenta la socialització i el gaudi compartit mitjançant jocs de taula.

La proposta lúdica ha permès desconnectar de mòbils i pantalles a través d’una gran varietat d’opcions que han posat a prova l’enginy, l’habilitat, i el desafiament de l’atzar gràcies al projecte laboral d’intervenció social Enjok, liderat per l’educador social Aleix Blancafort.

Les famílies s’han mostrat molt agraïdes per haver pogut participar en espais lúdics de qualitat que els ha permès divertir-se amb els seus fills i filles i conèixer altres famílies de forma distesa. Paral·lelament, els infants s’han mostrat il·lusionats d’haver pogut compartir un temps exclusiu amb els familiars més propers.

Les sessions s’han portat a terme als SIS de Calldetenes, Centelles, L’Esquirol, Prats de Lluçanès, Roda de Ter, i Sant Julià de Vilatorta. L’equip professional d’Osona Acció Social està treballant per poder garantir l’espai de manera trimestral el proper curs escolar. Una acció que permet millorar el vincle professional i canviar la mirada en la intervenció socioeducativa.

 

La ludificació com a eina col·lectiva de socialització

La intervenció socioeducativa a través del joc es coneix com a ludificació. Es parteix del joc com una activitat cultural col·lectiva que fomenta processos saludables de socialització i, alhora, permet treballar específicament qüestions com els límits, el vincle, les normes, els rols, l’autocontrol, la coeducació, i el respecte.

Al mateix temps, la ludificació ofereix alternatives educatives d’oci en els diferents serveis amb una perspectiva lligada a la salut social i emocional que convida a la participació, la proximitat i la creació de nous vincles socials desconnectant, tant d’aparells electrònics com de qüestions quotidianes.

El joc també permet treballar aspectes com la tolerància a la frustració, l’adaptabilitat, la gestió emocional, la comunicació, el treball en equip, el compromís, i l’organització entre molts altres aspectes relacionats amb el benestar.