• El Departament de Drets Socials finança 330 places noves d’atenció diürna per a gent gran en 24 municipis, 57 de les quals a Osona

La Generalitat dotarà de finançament els centres Espais Activa’t dels municipis de Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, Sant Quirze de Besora, Olost, Gurb i Viladrau, que el novembre passat van celebrar els 10 anys d’existència. Així ho va anunciar el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, aquesta setmana en una atenció als mitjans de comunicació a Sant Julià de Vilatorta conjuntament amb el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez.

La decisió forma part de la mesura del Departament de Drets Socials, que té previst finançar 330 places noves en Serveis d’atenció integral en l’àmbit rural (SAIAR) a tot Catalunya. La previsió de distribució territorial és de 159 places a la demarcació de Barcelona -53 de les quals a Osona- 75 a Lleida, 60 a les comarques gironines, 16 a Tarragona i 20 a Terres de l’Ebre.

En quant a les places a Osona, es preveuen les següents: 7 places a Gurb, 10 a Olost, 10 a Sant Julià de Vilatorta, 10 a Sant Quirze de Besora, 10 a Santa Eugènia de Berga i 10 a Viladrau. Fins ara, cada centre tenia places privades, que es finançaven amb el suport dels ajuntaments.

El finançament d’aquest places d’atenció diürna es tracta d’un reclam històric que feien els alcaldes dels cinc municipis juntament amb el Consell Comarcal i el Consorci d’Osona de Serveis Socials.

A tot Catalunya hi haurà un 80% més de places públiques als SAIAR

Els SAIAR són equipaments per a gent gran que disposen d’espais diferenciats per oferir els serveis assimilables als d’un centre de dia i altres zones complementàries per tallers i serveis amb caràcter ambulatori i a domicili, en funció de les necessitats dels usuaris i les seves famílies.

Amb aquesta inversió s’incrementa de 411 a 741 (+80%) el nombre de places públiques als serveis d’atenció integral en l’àmbit rural (SAIAR). L’activació d’aquestes places respon a la voluntat del Departament d’aplicar un model d’atenció centrada en la persona, que ofereixi una cartera de recursos diversa, capaç d’adaptar-se a les necessitats de cada persona. En aquest sentit, els SAIAR faciliten que la gent gran que viu en determinades zones pugui seguir vivint al seu domicili i alhora tingui cobertes les necessitats d’atenció que requereix.