La Taula d’Infància, Adolescència i Famílies d’Osona (TIAF) ha celebrat aquest dijous 19 de novembre, en format virtual, la seva tercera jornada des que es va constituir el 2017.
Amb el lema “Som infants i adolescents. Som famílies. Som Osona”, la jornada ha començat amb l’obertura a càrrec del president del Consorci Osona Serveis Socials-Osona Acció Social, Rafael Cuenca, que ha destacat la necessitat, ara més que mai davant el context de pandèmia, de reactivar la xarxa de col·laboració entre tots els agents implicats a la taula per la protecció dels infants, els adolescents i les famílies de la comarca.
Per la seva banda, Eulàlia Creus, Cap del Servei d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de Barcelona Comarques de la Direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, ha destacat el fort impacte de la Covid en els nens i nenes tutelats per la Direcció General de la Infància. Creus ha explicat que l’impacte és molt diferencial, tenint en compte que des de l’inici de la pandèmia molts nens i nenes han vist limitat el dret de relació amb els pares i que ara, que no hi ha confinament, tenen contacte amb els pares però complint mesures com la mascareta i la distància, la qual cosa dificulta el vincle afectiu.
La jornada ha continuat amb la intervenció del coordinador de la TIAF, Julio Cirbián, que ha repassat els treballs fets per la taula des dels seus inicis el 2017 i també els reptes pendents que la pandèmia ha posat de manifest. Cibrián ha destacat que davant la Covid-19, ara toca repensar i reactivar tota la xarxa de protecció i els recursos de suport.
Tot seguit, s’ha procedit a la lectura del “Manifest TIAF Osona davant l’impacte de la crisi Covid en la infància, l’adolescència i les famílies”.
Manifest reivindicatiu
El manifest que s’ha editat en versió breu en format de pòster reivindicatiu, recull l’impacte de la situació actual dels col·lectius que treball la TIAF en aspectes com la salut, l’educació, els joves, el gènere, la immigració i la bretxa digital. El text es tanca amb un bloc de reptes pendents que reivindica la necessitat de tenir presents la infància, l’adolescència i les famílies. I conclou: Junts hem de fer front als factors de risc associats a la pobres, la immigració, les malalties específiques, les discapacitats i la bretxa digital”.
La jornada ha continuat amb la conferència “Consciència, fragilitat i fortalesa” a càrrec de Pepa Horno, psicòloga i consultora independent en infància, afectivitat i protecció.
Horno ha assegurat que “la pandèmia és una experiència d’espècie i que el repte és generar seguretat amb l’afectivitat conscient, trobant la fortalesa en el vincle que genera la xarxa”.
La psicòloga ha mostrat la preocupació per l’impacte futur que tindrà en infants i adolescents la manca de contacte físic actual.
Tot seguit, Montse Ruiz, pediatra adjunta de la Unitat de Pediatria del Consorci Hospitalari de Vic, especialitzada en infectologia pediàtrica, ha explicat els treballs del projecte Covid PED Osona. Es tracta d’un estudi realitzat per diferents equips pediàtrics d’Osona sobre l’impacte de la Covid en la infància i l’adolescència.
Ruiz ha destacat que encara falta un part important de dades per poder extreure conclusions, però ha avançat que sembla que es constata que la infància té un paper poc rellevant en la transmissió comunitària, que l’escolarització és segura i que les infeccions a nens i nenes tenen lloc dins el nucli familiar, a partir de l’adult que contagia.
La jornada TIAF 2020 l’ha tancat Maite Cenzano, representant de la TIAF i directora de l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic d’Osona. Cenzano ha reivindicat la necessitat de protegir la infància i l’adolescència des del vincle, l’afectivitat i el treball en xarxa de tots els agents implicats.