La Comissió Europea ha distingit a finals d’abril el Govern de Catalunya amb el Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat per les seves polítiques en favor de la igualtat de les persones LGBTI+. Entre d’altres, el guardó fa un reconeixement al desplegament de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGTBI de Catalunya (Xarxa SAI), que ja compta amb 114 serveis arreu del país, entre les que hi destaca l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI d’Osona Acció Social.

La consellera d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, Tània Verge Mestre, ha recollit el guardó en la gala que ha tingut lloc a l’Hotel Le Plaza de Brussel·les. Verge ha destacat que “les regions juguen un paper cabdal a l’hora de garantir drets”. La consellera ha assenyalat també que “en un context d’atacs als drets LGBTI+ en diversos països, calen polítiques d’igualtat fermes per contrarestar els grups d’extrema dreta i seguir avançant cap a una societat més justa, més equitativa i lliure de qualsevol expressió d’odi”. Finalment, ha explicat que “la Xarxa SAI, inèdita a nivell europeu, ha marcat una fita en la defensa dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans* i intersexuals a Catalunya”. 

El delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles Santana, i el director general de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes, Xavier Florensa Cantons, també han assistit a l’acte.

La cerimònia ha estat presidida per la comissària d’Igualtat, Helena Dalli, la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, i la representat del Comitè de les Regions, Kate Feeney. La comissària Dalli ha celebrat que les ciutats i regions europees fomentin el sentiment de pertinença i l’intercanvi de valors i ha destacat que “la dedicació, esforç i extraordinària tasca de les premiades són una inspiració per a la resta”.

 

Què és la Xarxa SAI?

La Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI (Xarxa SAI) és un servei públic, de qualitat i de proximitat per a la promoció dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals, trans* i intersexuals de Catalunya. Ofereix informació sobre els drets de les persones LGBTI+, orientació per a la inserció laboral, suport en els processos de transició de gènere, derivació a serveis de salut, i acompanyament a víctimes de discriminació o agressió, també quan aquesta discriminació o agressió es produeix des de les institucions.

Des dels SAI també s’impulsen accions de sensibilització, en col·laboració amb entitats locals, i s’acompanya els ajuntaments i el consell comarcal en l’elaboració i desplegament de polítiques públiques LGBTI+. En aquest sentit, la Xarxa SAI no només dona resposta a les necessitats immediates de les persones LGBTI+ i els seus entorns, sinó que promou canvis estructurals en les administracions públiques i la societat catalana.

La Xarxa SAI va néixer l’any 2017 amb la creació d’un primer punt d’atenció, en el marc del desplegament de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Actualment, hi ha 114 serveis a tot el país, gestionats pels ens locals i coordinats per la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes. També s’han incorporat a la Xarxa SAI les unitats d’igualtat d’algunes universitats públiques (Universitat Pompeu Fabra, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona i Universitat de Lleida).

 

Reconeixement en favor de societats lliures de discriminació

El Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat reconeix la tasca de pobles, ciutats o regions d’Europa en favor de la inclusió i de la creació de societats lliures de discriminació. Destaca aquelles iniciatives que poden ser font d’inspiració i que fan front a les discriminacions per raons de sexe o gènere, orientació sexual, origen, raça, ètnia, religió, creences, discapacitat o edat.

En la convocatòria d’aquest any, s’hi van presentar 74 projectes d’arreu de la Unió Europea, dels quals una vintena van quedar finalistes. Finalment, nou autoritats locals o regionals de set països s’han repartit els guardons d’or, plata i bronze en tres categories: ciutats de menys de 50.000 habitants, ciutats de més de 50.000 habitants i un premi especial LGTBIQ.