La jornada de participació de la Taula de la Infància, l’Adolescència i les Famílies (TIAF) d’Osona i el Lluçanès ha reunit més d’un centenar de persones al pavelló de la Salle de Manlleu el passat divendres, 2 de juny.

La macrojornada participativa s’ha convertit en una oportunitat per escoltar les veus de la ciutadania que han proposat accions per a totes les àrees, exposa el coordinador de la TIAF d’Osona Acció Social, Julio Cirbián.

Durant tota la tarda, la ciutadania ha pogut participar en una dinàmica de grup per concretar els principals reptes i propostes per a la infància, l’adolescència i les famílies d’ambdues comarques, potenciant l’escolta activa i el treball en xarxa.

Properament, la TIAF farà una sessió plenària per analitzar en profunditat les propostes i treballar-les de manera transversal des de l’àmbit social, educatiu, policial, judicial, i de salut.

Al llarg de la jornada, el públic assistent ha pogut conèixer d’a prop un espai familiar de petita infància (0-3 anys), gaudir d’una ludoteca i jocs de taula, gaudir de diversos racons de participació, o berenar, entre d’altres.

 

Matinal amb diverses Taules d’Infància, Adolescència i Famílies de Catalunya

El foment de la participació d’infants, adolescents i famílies és la clau per tenir una visió global en les polítiques d’acció social. Per això, s’ha remarcat la importància de tenir en compte els diversos col·lectius en la presa de decisions.

La creació d’espais d’escolta reals, la suma de les diverses Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA), o la promoció dels Consells d’Infants són alguns dels reptes que han plantejat les diverses taules participants en la sessió matinal feta a Manlleu: Taula Nacional de la Infància de Catalunya, Taula Territorial d’Infància de la Catalunya Central, la Taula d’Infància i Adolescència de Badalona (TIAB), la Xarxa d’Infància i Adolescència de Manlleu (XIAM), la Taula d’Infància i Adolescència de Vilanova i la Geltrú (TIAV), i la Taula d’Infància, Adolescència i Famílies d’Osona i el Lluçanès.

Representants de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) assistents a la jornada s’han compromès a abordar els diversos reptes de futur presentats per les diferents taules, i reactivar la Taula Nacional.

 

Què és la TIAF?

La TIAF d’Osona i el Lluçanès, promoguda pel Consell Comarcal d’Osona el 2017, està formada per un conjunt de professionals de diversos agents del territori que es coordinen i treballen pel benestar de la infància, l’adolescència i les famílies d’Osona i el Lluçanès. Cada agent actua des de la seva àrea per reforçar el treball col·lectiu i respondre als objectius establerts.

La TIAF està formada per les àrees bàsiques de serveis socials d’Osona Acció Social, Manlleu, Vic i la Mancomunitat La Plana; l’ABS Salut, Càrites, Centres d’Atenció Primària de Salut (CAP), el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) Tris Tras, Consorci Hospitalari de Vic, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), l’Equip d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP) Vic, els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA), Fundació Projecte i Vida, inspecció d’Ensenyament, Justícia juvenil, llars d’Infants, escoles i Instituts d’Osona i el Lluçanès, Mossos d’Esquadra i els cossos de policia local de la comarca d’Osona, Osona Acció Social, el Consell Comarcal d’Osona, i altres entitats i recursos que han col·laborat en les diferents propostes fetes.

Actualment hi ha una quinzena de grups de treball que defineixen protocols i circuits per tractar les propostes detectades en les anteriors sessions:

 • Indicadors de benestar infantil i adolescent a Osona i el Lluçanès.
 • Pla d’absentisme per a la millora en l’escolarització.
 • Metodologia de les comissions socials.
 • Educació de joves en acolliment residents a Osona.
 • Revisió de protocols i anàlisi de casos complexes.
 • Equip comarcal de circuit de violència masclista d’Osona.
 • Protocol d’agressions sexuals en espais públics d’oci d’Osona i Vic.
 • Dones i embaràs de risc per consum de substàncies tòxiques.
 • Seguretat.
 • Grup motor de reunió de grup familiar a Osona.
 • Protocol per prevenir i detectar la mutilació genital femenina.
 • Mapa de recursos.
 • Petita infància.
 • Participació.

En aquest vídeo pots veure qui forma part de la TIAF i les seves funcions.