El Departament de Drets Socials i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) han organitzat el IV Congrés de l’Acció Social Inclusió.cat, celebrat el 8 i 9 de juny a l’Atlàntida de Vic sota el títol “Serveis socials, transversalitat i inclusió social”. Aquesta edició, que ha comptat amb la participació de més de 350 professionals, ha abordat les actuacions i polítiques intersectorials i transversals per a la promoció de la inclusió social i de prevenció de l’exclusió social a través de la creació de vincles i d’interaccions interpersonals.
Els diferents ponents han parlat del lideratge i els rols dels serveis socials en les polítiques i actuacions per garantir la inclusió social, de prestacions econòmiques i actuacions de garantia d’ingressos des dels serveis socials, i de tecnologies digitals i inclusió social.
També s’han compartit experiències de participació directa de les persones que pateixen exclusió social en el disseny i implementació d’accions per la seva inclusió i actuacions i estratègies des dels serveis socials per combatre i lidiar amb la crisi de l’habitatge com a font principal d’exclusió.
Osona Acció Social ha presentat la Reunió del Grup Familiar (RGF) com a eina d’apoderament per resoldre les dificultats i conflictes de les famílies. Aquest tècnica de suport familiar i comunitari, busca solucions dins de la familia i de la seva xarxa, amb l’ajuda professional de l’habilitador que s’ocupa d’activa el servei.
El IV Congrés de l’Acció Social Inclusió.cat, ha comptat amb tres sessions plenàries, dos debats d’experts, més de 45 comunicacions orals i gairebé una seixantena de pòsters entre els quals s’hi trobava el Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS) d’Osona Acció Social. L’ens ha presentat l’experiència pilot en el treball amb la petita infància amb una mirada preventiva, capacitadora, avaluada i generadora d’impacte.
També s’hi han exposat els espais multifamiliars del Servei d’Orientació i Atenció i Suport a les Famílies (SOAF), una teràpia conjunta que concreta preguntes i respostes a partir de les pròpies necessitats i experiències de les famílies.
Premis a la recerca i la innovació en els serveis socials
En el marc del congrés, es van lliurar els diplomes acreditatius del I Premi de Recerca i Innovació dels Serveis Socials Bàsics, que organitza el Departament de Drets Socials.
El projecte “Oportunitats per a les persones, impuls per al territori”, del Consell Comarcal del Pallars Jussà, és el guanyador del I Premi d’Innovació. El projecte planteja —des d’una perspectiva innovadora— una oferta integral de serveis de proximitat com a oportunitat per al territori i per a les persones que hi viuen, posant el focus en aquelles que necessiten suport per construir el seu projecte de vida.
L’altre projecte distingit ha estat “Habiba, Dones i Salut Comunitària a l’Alt Empordà”, impulsat per l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. La iniciativa ha consistit a generar espais de treball comunitaris i eines per acompanyar i empoderar les dones immigrades com a actius en salut.