S’han programat 10 sessions sobre diversos temes de salut i benestar que es duran a terme des de l’abril i fins al desembre per a les poblacions del Bisaura, Roda de Ter i municipis propers, i el Voltreganès

Osona Acció Social, consorci adherit al Consell Comarcal d’Osona, i l’Institut Català de la Salut (ICS) de la Catalunya Central organitzen un cicle de xerrades sobre diversos aspectes relacionats amb la salut i el benestar, adreçat a persones cuidadores que viuen a les zones de referència. L’Escola del cuidar inclou 10 sessions informatives que es duran a terme des de l’abril i fins al desembre per a les poblacions següents: l’Esquirol, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Montesquiu, Orís, Roda de Ter, Rupit i Pruit, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Quirze de Besora, Santa Cecília de Voltregà, Santa Maria de Besora, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, i Vidrà.

Les xerrades, organitzades en format de taller, pretenen facilitar l’intercanvi d’experiències entre assistents i professionals, promoure la formació sobre les qüestions necessàries i de suport en les tasques diàries d’atenció i acompanyament de persones dependents o amb discapacitat, i potenciar la capacitat de cuidar-se un mateix per reduir la sobrecàrrega i l’impacte, tant físic com emocional, que comporta assumir la responsabilitat de l’atenció d’un familiar.

Aquestes són les sessions i temàtiques que es treballaran durant el cicle: “Els cuidadors: com ens cuidem?”, “Serveis Socials d’atenció a les persones grans”, “Alimentació saludable”, “Com fer mobilitzacions amb persones dependents”, “L’últim dret com a testament vital”, “Situacions urgents, primers auxilis”, “La comunicació, clau de la convivència”, “Activa la ment: estimulació cognitiva”, “L’assistència i mesures de suport preventives” i “Cuidar-nos davant l’acompanyament en la malaltia i en el dol”.

Les sessions aniran a càrrec de diferents professionals dels centres d’atenció primària de Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà i Sant Quirze de Besora de l’ICS (experts en benestar emocional, infermeria, fisioteràpia, medicina, nutrició, teràpia ocupacional, salut bucodental, i treball social sanitari), i professionals tècnics socials dels Serveis Socials Bàsics, d’Osona Acció Social i dels ajuntaments dels municipis de referència. També participaran en aquest cicle, com a ponents, professionals de la Fundació l’Esguard, i una psicòloga especialitzada en acompanyament en processos de malaltia avançada i dol.

Les activitats són obertes a les persones cuidadores que visquin a les zones de referència. Podeu consultar aquí el programa complet i com fer les inscripcions.

L’Escola del cuidar és una intervenció comunitària liderada per Osona Acció Social i els equips d’atenció primària (EAP), el contingut de la qual s’ha treballat conjuntament amb l’objectiu de millorar la salut i el benestar de les persones que tenen cura de persones dependents. La iniciativa també compta amb el suport dels ajuntaments dels municipis implicats.