Ajuntaments i entitats d’ambdues comarques es mobilitzen per reivindicar el paper protagonista de les dones en la societat actual

 

El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, esdevé una jornada crucial per posar de manifest la necessitat de seguir lluitant per la igualtat de gènere. Ajuntaments i entitats d’Osona i el Lluçanès han unit esforços per oferir una programació que engloba des de tallers i exposicions fins a xerrades i projeccions de cinema, tot amb l’objectiu de sensibilitzar i denunciar les desigualtats que encara pateixen les dones en diferents àmbits.

Mitjançant una programació molt diversa, es busca posar de relleu les dificultats i obstacles que les dones continuen enfrontant en la societat actual, des de la manca de corresponsabilitat en les tasques domèstiques fins a la bretxa salarial i digital, així com les diverses formes de violència masclista. És un moment per recordar que, malgrat els avenços, encara queda camí per recórrer en la consecució d’una veritable igualtat de gènere, com recorda la presidenta d’Osona Acció Social, Victòria Terricabras Terin.

D’una manera interseccional i inclusiva, les programacions dels municipis i entitats d’Osona i el Lluçanès posen en relleu la diversitat de les experiències de les dones, incloent veus de nenes, adolescents, adultes, dones grans, dones trans, racialitzades i dones amb diversitat funcional. Així, es reconeix la importància de contemplar les diferents realitats i necessitats de totes les dones en la lluita per la igualtat.

Una de les característiques destacades d’aquestes iniciatives és la seva aposta per la visualització de les dones en àmbits tradicionalment menystinguts, com ara el treball de cures o en la pagesia. A través de xerrades, tallers i exposicions, es reconeix i es valora la feina de les dones en aquests àmbits, posant-les al centre del debat.

A més, la programació també inclou espais de reflexió i diàleg sobre temes cabdals com els drets de les dones en l’àmbit judicial o la importància de l’autocura com a element fonamental de l’empoderament femení.

Nosaltres ens cuidem, ens empoderem

El disseny de la campanya, a càrrec de la dissenyadora gràfica Joana Amorós, vol evidenciar un batibull de cares abstractes i acolorides que desafien els estereotips convencionals. Uns rostres sense trets específics simbolitzen la universalitat de l’experiència femenina, trencant barreres imposades per la societat.

 

Els colors intensos reflecteixen la vitalitat i la resiliència de les dones, mentre que la manca de característiques definitòries destaca la unitat en la diversitat. Amb aquest cartell es vol celebrar l’autenticitat, l’autoacceptació i la solidaritat en la lluita per la igualtat de gènere sota el lema: Nosaltres ens cuidem, nosaltres ens empoderem.

 

Recull de programació a Osona i el Lluçanès entorn el 8M

L’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI+, de l’àrea d’Igualtat de Gènere i LGTBI+ d’Osona Acció Social, recull les diverses programacions de les dues comarques que podeu consultar en els següents enllaços: