S’emmarca amb una vigència de quatre anys per combatre les desigualtats i discriminacions de gènere i LGTBIAQ+ en ambdues comarques
El consorci d’Osona Acció Social ha presentat aquest dimecres a la tarda el primer Pla Feminista de les comarques d’Osona i el Lluçanès, una iniciativa ambiciosa que aborda les perspectives de gènere i LGTBIAQ+ amb una cinquantena d’accions recollides en un únic document estratègic.
El Pla s’ha elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona i és fruit d’una metodologia participativa que ha implicat entitats, professionals i representants polítics d’ambdues comarques.
La presidenta d’Osona Acció Social, Victòria Terricabras Tarin, ha destacat que aquest pla obre un nou camí en l’anàlisi de les situacions que viuen les dones i les persones LGTBIAQ+ a Osona i el Lluçanès, amb accions concretes que encaminen a revertir aquestes desigualtats i discriminacions, així com les violències. A més, ha posat en valor l’enfocament interseccional del pla, essencial per visibilitzar i abordar les múltiples discriminacions que poden afectar les persones per motius com l’edat, la diversitat funcional o l’origen.
En aquest sentit, la consellera delegada de Joventut, Dones i Igualtat del Consell Comarcal d’Osona, Elisabet Contreras Barceló, ha reafirmat que la diagnosi, tant quantitativa com qualitativa, ha d’enfortir l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI+ d’Osona i el Lluçanès com a garant dels drets de les dones, infants i el col·lectiu LGTBI+ i per acompanyar a eliminar les violències masclistes i LGTBI+fòbiques.
50 accions feministes articulades en 5 eixos estratègics
Eix 1. Transversalitat i feminisme inclusiu. Implantació efectiva de la perspectiva de gènere i LGTBIAQ+ en totes les àrees administratives.
- Creació d’una taula interdepartamental per fer seguiment del Pla.
- Formació obligatòria en igualtat i no discriminació per al personal municipal.
Eix 2. Economia feminista i qualitat de vida. Foment de la corresponsabilitat en les cures i suport al cooperativisme feminista.
- Facilitar l’accés al mercat laboral de dones i persones LGTBIAQ+ des d’una perspectiva interseccional.
- Promoure la contractació privada amb incentius fiscals.
Eix 3. Visibilitat i diversitat. Reconeixement de les contribucions de dones i persones LGTBIAQ+ en l’esport, la cultura i altres àmbits.
- Campanyes per visibilitzar les dones i persones LGTBIAQ+ en l’esport, el món rual i l’escena artística.
Eix 4. Participació i apoderament. Impuls del teixit associatiu feminista i formació de joves com a agents de canvi.
- Creació de grups de treball feministes i LGTBIAQ+.
- Reprendre programes de mentoria amb perspectiva LGTBIAQ+.
Eix 5. Erradicació de violències. Desenvolupament de protocols d’actuació i prevenció de violències masclistes i LGTBIAQ+fòbiques.
- Elaboració de protocols de prevenció i actuació davant violències a l’oci nocturn i l’àmbit escolar.
Amb aquesta Pla, el consorci d’Osona Acció social reafirma el seu compromís amb una societat més justa i igualitària, promovent un Pla d’acció que s’adapti a les necessitats del territori i que cada municipi s’haurà d’ocupar d’aterrar. El pla es caracteritza per la creació d’una comissió de seguiment per garantir-ne la implementació i l’avaluació contínua. A hores d’ara, ja hi ha 11 municipis adherits per incorporar la mirada interseccional en les polítiques de totes les àrees municipals, tal com ha recordat la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vic, Anna Alemany Pratdesaba.
El Pla s’ha presentat en el marc del 25N, Dia Internacional Contra les Violències Masclistes, amb l’objectiu d’inspirar un canvi estructural i social en els municipis d’Osona i el Lluçanès.
Podeu consultar el primer Pla Feminista d’Osona i el Lluçanès en aquest enllaç.
Oficina Tècnica d’Igualtat i Gènere d’Osona i el Lluçanès
Gestionada pel consorci d’Osona Acció Social i l’Ajuntament de Vic, s’ocupa de gestionar les polítiques públiques d’igualtat i LGTBIQ+ a les comarques d’Osona i el Lluçanès.
L’actuació de l’OTIG se centra en desenvolupar les polítiques públiques d’igualtat de gènere posant l’enfoc en garantir els drets de les dones i les persones LGTBIQ+ i en l’eliminació de les desigualtats i discriminacions de gènere, les violències masclistes i l’LGTBQ+Ifòbia.