07/03/2022

Diferents municipis d’Osona s’afegeixen a la commemoració del Dia Internacional de les Dones

Diversos ajuntaments de la comarca d’Osona organitzen activitats entorn del Dia Internacional de les Dones. La programació recull tallers, espectacles, exposicions, cursos, recitals, conferències, cinema i altres activitats de caràcter reivindicatiu i per a la reflexió; per tal de denunciar que les dones vivim desigualtats, discriminacions i violències pel que fa a drets, llibertats i oportunitats en tots els àmbits de la vida pel fet de ser dones.

El 8 de març és un dia per reivindicar els drets i les llibertats de les dones, ja que continuem, diàriament, estant exposades a viure desigualtats, discriminacions i violències dins la societat patriarcal. Les dones juguem, i així reivindiquem, un paper clau com a promotores del canvi. En aquets darrers dos anys de pandèmia vam visualitzar que aquesta, més enllà de l’impacte sobre la salut de les dones, evidenciava un impacte sistèmic que posava encara més de manifest, la importància de totes aquelles activitats essencials de cura per a la sostenibilitat de la vida, i que també han situat a les dones en una posició de més vulnerabilitat.

Al món, les dones ens enfrontem a un augment de les violències masclistes, de les tasques de cures no remunerades, de la bretxa salarial i digital, de la desocupació, de la pobresa, entre tantes altres discriminacions, i a un retrocés en drets socials, econòmics i polítics.

Comptem des de fa anys amb un marc normatiu, i concretament amb la Llei Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, el qual estableix i regula els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits i etapes de la vida. El marc normatiu és important, però cal que aquest sigui real en l’impacte en l’assoliment de drets de les dones.

Per això, els moviments i col·lectius de dones, entitats de diferents sectors, institucions i recursos especialitzats, a banda de treballar al llarg de l’any, entorn del 8 de març fem més visibles i denunciem les desigualtats i discriminacions, la lluita per l’assoliment de

drets, etc. emmarcades en diferents campanyes per fer una crida a no oblidar a les dones pioneres en la reivindicació de drets, per a la participació, la visualització de la importància del treball de cures, etc. I això es materialitza en el treball coordinat des de l’oficina tècnica d’igualtat de gènere i LGTBI, i tècniques d’igualtat de la comarca difonen una imatge compartida paraigües de moltes campanyes que es duran a terme als municipis osonencs.

Destaquem la imatge de la campanya d’aquest any, una dona que durant la seva trajectòria va reivindicar l’ensenyament del català i la coeducació, que encara avui dia és molt present. Aquesta dona és la Carme Serrallonga Calafell (1909–1997), nascuda a Barcelona, va ser una pedagoga i traductora catalana, una figura clau de la coeducació i l’ensenyament del català sota la dictadura franquista.

Estudia Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, participa en la fundació de l’Institut Escola del Parc, cofundadora de l’escola Isabel de Villena, professora de dicció a Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, pionera de l’ensenyament del català per televisió, traductora de peces teatrals d’autors alemanys, italians i anglesos.

L’escola Isabel de Villena, fundada a principis del 1939, va ser en certa manera la nineta dels seus ulls. Allí va formar generacions d’alumnat segons el seu criteri pedagògic, que recollia tot l’avenç i el progrés que l’ensenyament a Catalunya havia fet fins a la guerra civil. Per tant, una escola oberta, democràtica, mixta i que ensenyava en català, quan tot això encara era prohibit.

També destaquem activitats comarcals com la xerrada “Interseccionalitats en el feminisme trans* inclusiu”, a càrrec d’Elena Crespi, Fina Campàs i Ariadna Marcé. L’activitat es durà a terme el dimarts 22 de març i cal inscripció prèvia. També la xerrada que parla de les “Discriminacions invisibles”, a càrrec de Yousra Touri El Mansouri i Jenabou Dembaga Susoko. Un diàleg per posar sobre la taula temàtiques com l’educació, espiritualitat, discriminació, racisme, identitat, etc. Tractant la resistència a la diàspora i l’apoderament de totes les comunitats, sobretot, de les dones que en formen part. L’activitat es durà a terme el divendres 18 de març i també cal inscripció prèvia.

Altre programacions a destacar dels municipis de la comarca són: https://we.tl/t-IIfHhTKOiq 

Altres programacions a destacar dels municipis de la comarca són:

  • Aiguafreda
  • Balenyà
  • Centelles
  • El Brull
  • Folgueroles
  • Lluçanès
  • Malla
  • Manlleu
  • Muntanyola Sant Martí de Centelles
  • Sant Miquel de Balenyà
  • Sant Quirze de Besora
  • Santa Eulàlia de Riuprimer
  • Seva
  • Taradell
  • Tona
  • Torelló
  • Vic
  • Viladrau

Pots llegir el programa de l’oficina OTIG llibret-programa-8M2022-digital.

Imatge extreta de: https://www.freepik.es/vector-gratis/ilustracion-acuarela-bandera-feminista-puno-simbolo-femenino_12672789.htm#query=8M&position=13&from_view=search