L’Auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre va acollir aquest dimecres la presentació de l’estudi sobre la diagnosi “Ciutats Amigues amb les persones Gent Gran”, que el Consell Comarcal d’Osona ha fet en col·laboració amb la Diputació de Barcelona a través de de l’empresa Índic per conèixer la situació de les persones grans als 35 municipis de la comarca que formen part de l’Àrea Bàsica que gestiona el Consorci d’Osona de Serveis Socials (COSS).
El concepte “Ciutats amigues de les persones grans” prové d’un programa impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per promoure la salut i el benestar de les persones grans. A Osona, el COSS ha impulsat un projecte pilot innovador adaptant la idea de “ciutat amiga” a un entorn supramunicipal amb les particularitats del territori.
En l’acte de dimecres, es van presentar els resultats de la diagnosi (que va analitzar aspectes com l’habitatge, la salut, l’accessibilitat, la comunicació, la participació social i cívica, entre d’altres) i es va anunciar la diagnosi de la situació de les persones grans dels municipis del COSS així com les accions de millora proposades per millorar aspectes com:
- Crear infraestructures que permetin que les persones grans puguin moure’s de manera autònoma, còmode i segura pel seu territori i accedir als diferents serveis, recursos i espais de relació quotidians.
- Promoure que les persones grans puguin viure a casa en condicions adequades i quan això no sigui possible oferir les opcions residencials adequades.
- Promoure els espais, les activitats i els canals de relació que fomentin la participació activa de les persones grans en la vida social i que evitin els processos d’aïllament i solitud no desitjada.
- Treballar per tal que els processos de digitalització no limitin l’accés de les persones grans tant als mecanismes d’informació i comunicació com als serveis bàsics.
- Vetllar pel benestar de les persones grans, atenent a les seves necessitats materials i promovent la salut física, mental i emocional.
A la presentació, que va estar oberta als mitjans de comunicació, hi van prendre part el vicepresident 2n del Consell Comarcal d’Osona, Pere Medina, el president d’Osona Acció Social, Rafa Cuenca, la gerent dels Serveis d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Elena Lledós, i representants de l’empresa Índic que ha desenvolupat l’estudi.
El president d’Osona Acció social, Rafa Cuenca, va exposar que “a nivell comarcal i estratègic, i més després d’haver vist les conseqüències de la pandèmia, són fonamentals plans com aquest que recullen les necessitats de les persones i grans, i encara més si aquests estudis s’impulsen amb la participació de persones del col·lectiu”. També va recordar que l’envelliment és socialment i econòmicament un sector estratègic i que cal avançar cap a un model d’envelliment actiu i proactiu. És un repte que volem afrontar i treballar-hi”.
Per altra banda, el vicepresident 2n del Consell Comarcal d’Osona, Pere Medina, va agrair el suport de la Diputació de Barcelona i va assegurar que és tot un repte realitzar aquests estudis en un àmbit municipal supramunicipal. També va donar les gràcies a l’empresa Indic “per aconseguir sintetitzar, condensar tota aquesta informació, que ara ens toca digerir en el pla de treball i veure quines accions són realitzables a curt i a mitjà termini, hem de reflexionar-hi i començar a prioritzar”.
Podeu veure l’acte al següent enllaç.