Els dies 28, 29 i 30 de setembre s’ha organitzat a Vic l’Annual Meeting of the European FGC Network 2022, de la mà del Grup de Treball d’Osona i la xarxa catalana de la Reunió del Grup Familiar (Family Group Conference, en anglès). La trobada europea ha arribat enguany a Catalunya, després que el mes de febrer es constituís la xarxa catalana del model d’intervenció de la Reunió del Grup Familiar, impulsada pel Consorci d’Osona de Serveis Socials, entre altres entitats. L’esdeveniment ha comptat amb la participació de 50 professionals vinguts d’Europa. El desenvolupament d’aquest projecte té per objectiu promoure un canvi que deixi de banda l’assistencialisme i, en el seu lloc, s’apoderi a les famílies i a la seva xarxa social en la presa de decisions.

En el seu discurs de benvinguda, el president del Consorci d’Osona de Serveis Socials, Rafa Cuenca, ha esperonat als assistents a continuar en aquesta tasca d’implementació de models d’intervenció d’apoderament familiar. Els participants han exposat les realitats dels diferents països i s’han generat una sèrie de debats a partir dels temes que han provocat més inquietud. Tothom ha destacat el poder que tenen les famílies i les seves xarxes a l’hora de trobar solucions als seus problemes i la importància de la necessitat de potenciar el treball en aquest sentit.

Catalunya, com a país organitzador, ha exposat dues experiències de treball comunitari: una sobre l’experiència de “La colla cuidadora”, a càrrec de Xabier Ballesteros, director del Centre de Serveis Socials de l’Antiga Esquerra de l’Eixample de Barcelona, i una altra sobre l’experiència comunitària als municipis de Castell-Platja d’Aro, “Valors humans”, a càrrec de la seva responsable, Anna Viñas.

Durant la trobada internacional, i seguint la tradició, hi ha hagut diversos actes per mostrar la cultura del país que l’acull. Els professionals s’han emplaçat a trobar-se a la propera trobada anual, que han decidit que se celebrarà l’any 2023 a la ciutat de Saint Girons, a França.

 Participació en el projecte

Des del 2019, el Consorci d’Osona de Serveis Socials participa de la xarxa europea d’especialistes en aquest model d’intervenció. L’entitat supramunicipal va fer una aposta de formació en aquest model d’intervenció, en la que hi van participar una cinquantena de professionals de la comarca i a través de la qual es va formar el grup de treball d’Osona.

En el marc d’aquestes coordinacions i trobades, en l’última edició que va tenir lloc el 2019, es va designar Catalunya com a país organitzador de l’esdeveniment d’aquest any 2022.