Descripció

Aquest servei té el concepte d’envelliment actiu com a marc general de treball, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent gran i afavorir la seva participació en activitats del municipi. Promoure l’envelliment actiu, la promoció de l’autonomia i l’atenció a l’inici de la dependència des d’una perspectiva comunitària i d’empoderament, dins el Model Atenció Centrada en la Persona.

Els Espais Activa’t són punts de trobada de persones que disposen de temps lliure per compartir i aprendre mútuament, amb l’objectiu de millorar el seu benestar físic, cognitiu i emocional. Aquests grups tenen el suport de professionals especialitats. És un projecte inclusiu que dóna resposta a les diferents fases de l’envelliment centrat en les necessitats de cada persona.

S’estructura en 3 eixos d’actuació:

 • Eix 1: Grups oberts de participació activa

S’hi organitzen tallers a proposta de les persones participants, en funció dels seus interessos, com ara sessions monogràfiques (cuina, bricolatge, horticultura, noves tecnologies), activitats intergeneracionals, conferències temàtiques, visites culturals, intercanvis amb altres municipis, caminades, tallers de lectura, escriptura, etc.

 • Eix 2: Programes de promoció de l’autonomia i tallers de benestar

Grups estables on es treballa setmanalment l’estimulació cognitiva amb tallers de memòria i reminiscències, i la psicomotricitat a través de de la gimnàstica. Aquests tallers estan pensants per mantenir la ment i el cos actius, en un format més acurat i adaptat a les necessitats de cada integrant del grup.

 • Eix 3: Programes de promoció de l’autonomia i d’atenció a la dependència.

Tallers adreçats a persones en situació fràgil de salut que poden o no tenir dependència reconeguda, on s’organitzen activitats per promoure i mantenir la seva autonomia personal, i donar suport als cuidadors familiars. Les activitats s’adapten als interessos i necessitats de cadascú per tal de treballar sempre amb el model d’atenció centrat a la persona i les voluntats de l’usuari.

Objectius

 • Empoderar les persones per tal que defineixin com volen passar les estones lliures, què volen aprendre i què poden aportar a la societat.
 • Integrar el col·lectiu en la xarxa associativa del poble a través de la interrelació amb entitats i/o altres agents locals.
 • Permetre la creació d’una xarxa social per combatre l’aïllament social en les persones grans.
 • Detectar i derivar als serveis socials del municipi, des del treball transversal i en xarxa.
 • Proporcionar suport a les famílies en l’atenció a les persones grans.

Activitats

 • Xerrades
 • Tallers de cuina, ball, jardineria…
 • Cursos de memòria, psicomotricitat, noves tecnologies, anglès…
 • Setmana de la gent gran
 • Activitats intergeneracionals amb gent gran i joves, suport a les associacions i grups de gent gran.
 • Sortides, intercanvis de casals,…

Municipis que ofereixen el servei

Calldetenes, Cantonigròs, l’Esquirol, Gurb, Les Masies de Roda, Manlleu, Olost, Roda de Ter, Rupit i Pruit, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora i Santa Eugènia de Berga.

Com accedir-hi?

Contacteu amb l’Ajuntament del vostre municipi per a més informació i accés.

Espot Reactiva’t. Any 2020.

Documentació

La revista dels Espais Activa’t. Consorci d’Osona de Serveis Socials (2021)

Dossier d’activitats d’estimulació cognitiva 1. Consorci d’Osona de Serveis Socials (2021)

On ens podeu trobar?

Núria Viñas, Coordinació del servei: nvinass@cssosona.cat 

Edifici Aditòrium – Carrer Molí d’en Saborit 2, 1a planta, porta 3a, 4a, 5a

93 883 41 14

Notícies relacionades