-
Diferents municipis s’afegeixen a la commemoració reivindicativa per aquest 25 N per a visualitzar i rebutjar les violències masclistes.
Diversos ajuntaments de la comarca d’Osona organitzen activitats entorn al Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones. Entitats i ens locals organitzen xerrades, tallers, obres de teatre, conferències, cinema, etc. que promouen la sensibilització ciutadana al voltant de les violències masclistes que viuen les dones a la nostra societat.
Les violències masclistes, exercides contra les dones pel fet de ser dones, són una violació dels drets humans. Aquestes violències segons la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, poden ser produïdes per mitjans físics, econòmics o psicològics ( incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions), i tenen lloc tant en l’àmbit privat com públic. Aquestes violències responen a manifestacions de discriminació i desigualtats que produeixen danys i patiment psicològic, físic i sexual.
Activitats programades en motiu del 25 N
Des de l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI+, es promou poder recollir les campanyes dels municipis per poder fer difusió, i posar-les a l’abast de les dones que atenen des del servei. A banda, també organitza, en coordinació amb entitats i recursos de la ciutat i comarca, la campanya entorn el 25 de novembre, Dia internacional per a l’erradicació de la violència vers les dones.
Les programacions d’enguany, recullen activitats en diferents formats com exposicions, xerrades, teatre, conferències i jornades, etc. que permeten la identificació de les diferents formes de violència i àmbits, coneixement de recursos d’atenció, espais de reflexió professional, etc. L’objectiu, més enllà del treball que al llarg de l’any que els recursos i serveis fan, la campanya permet la visualització del rebuig a les violències perquè encara ara continua sent una xacra de la nostra societat i la identificació de recursos per a les dones per tal que puguin tenir accés.
De la programació de la campanya de l’oficina de Vic-Osona, destaca el Cicle d’Autodefensa Feminista “Construïm resistència” que té l’objectiu d’apoderar a les joves i dones oferint eines per fer front a les agressions a les quals estan diàriament exposades, ja sigui en l’àmbit quotidià o bé en l’esfera pública o privada. Aquest comptarà amb quatre tallers gratuïts que es realitzaran a Vic, on es treballaran temes com l’autodefensa davant les violències masclistes normalitzades i naturalitzades, l’autodefensa davant les violències sexuals, també les violències digitals, i per últim, un taller de benestar emocional.
Manlleu destaca amb el videopodcast que abordarà com la definició i els rols de gènere associats a la masculinitat influeixen en les violències masclistes i LGTBIfòbiques, i una xerrada sobre les violències digitals i la vulneració dels drets de les dones a les xarxes, a càrrec de Miquel Medina, doctor en relacions internacionals per la Universitat de Cambridge i consultor.
Centelles, entre els seus actes destaca la jornada del mateix 25 de novembre, amb diferents activitats a la plaça Major i concretament la inauguració de l’arbre de la memòria de les dones assassinades per violència masclista.
Una marxa de torxes contra la violència masclista a Sant Hipòlit, un taller per fomentar el joc lliure d’estereotips de gènere a Tona, performance contra la violència masclista a diferents municipis, etc. actes institucionals amb lectures de manifest, pels municipis osonencs.
Us obrim la porta a consultar les programacions de diferents municipis sumant-nos en un gran altaveu per dir #juntesseremmesfortes, #ensvolemvives, #prouviolènciesverslesdones!
Consulta la programació d’activitats per municipis:
- Centelles
- Torelló
- Aiguafreda
- Sant Martí de Centelles
- Sant Miquel de Balenyà
- Balenyà
- Sant Hipòlit de Voltregà
- El Brull
- Folgueroles
- Municipis del Lluçanès
- Malla
- Muntanyola
- Manlleu
- Santa Eulàlia de Riuprimer
- Seva
- Taradell
- Tona
- Viladrau
- Vic
Xarxa de recursos de suport
La campanya del 25 N, a banda de les activitats, recull també recursos especialitzats, ja que les dones que han patit o pateixen una situació de violència, disposen en el territori català d’una xarxa integral i coordinada de recursos per a l’abordatge de les violències masclistes.
Destacar per una banda, d’aquesta xarxa de recursos la línia 900 900 120, un servei gratuït i confidencial, les 24 hores del dia i durant tot l’any. Un servei adreçat a les dones en una situació de violència masclista, les persones del seu entorn, les persones professionals que realitzen atenció a les dones en situació de violència masclista o qualsevol persona que tingui alguna demanda relacionada amb les violències masclistes. Destacar que les persones que accedeixin al servei de la línia 900 900 120 poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, l’àrab i el xinès. També es pot contactar amb el servei a través de correu electrònic 900900120@gencat.cat
Per altra banda, els serveis i oficines d’informació i atenció a les dones, funcionen coordinadament arreu del territori. En aquesta xarxa hi ha els Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal, informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones, i, si s’escau deriven cap a les entitats i organismes que en són responsables. A la comarca tenim el SIAD de Manlleu i el SIAD Vic-Osona.
En l’abordatge de les violències masclistes, i en aquesta integralitat de l’atenció a les dones víctimes de la violència masclista, cal tenir present els processos de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen situació de violència, i també a llurs fills i filles. El recurs de recuperació i reparació es concreta en els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), actualment la xarxa de SIE’s compta amb un total de 17 serveis distribuïts pel territori català.