El passat dijous, 18 de maig, es va celebrar la primera trobada de Juntes de Casals i associacions de gent gran de la comarca a Sant Pere de Casserres. Organitzada pel  Consell Consultiu de la Gent Gran i el Consell Comarcal d’Osona, la jornada va reunir un total de 22 casals i 100 persones.

L’objectiu de la trobada era debatre sobre la transformació dels casals i els models d’envelliments existents. A l’hora dels parlaments, el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Bernat Valls; el vicepresident 1r del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez; i la vicepresidenta 1a del Consell Consultiu de la Gent Gran, Maria Parramon van coincidir tots tres en remarcar les inquietuds per adaptar els casals de la gent gran als temps actuals i fer visible el paper dels sèniors arreu dels municipis.

Seguidament, els representants dels casals van debatre en petits grups sobre temes d’interès acompanyats per experts en la matèria. Aquestes taules oferien un espai de debat i reflexió, en grups reduïts de persones, sobre els temes que van proposar els ponents convidats: Mariona Rustullet, directora tècnica de Sumar, i Francesc Molina, subdirector general d’Equipaments Cívics i Activitats.

Rustullet va destacar els models d’unitats de convivència o Cohousing, uns models d’atenció a l’envelliment on l’enfocament i l’atenció està centrat en les persones i tothom pot escollir en total llibertat què vol i com vol el seu dia a dia. Per la seva banda, Molina va explicar casos pràctics de transformació dels casals de gent gran a casals cívics, un model intergeneracional on persones de diferents edats s’interrelacionen i comparteixen un espai comú.

Els assistents de la jornada van gaudir d’una visita cultural al monestir de Sant Pere de Casserres. El fi de festa el va fer la coral Arrels amb un concert a l’església.